Dotychczasowa kuchnia nadal żyje

Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych dań, specyficznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie artykuły i składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film