zawód barista

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz stosowali owoce kawowca. Jednakże wówczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie kucharzyli owoce kawowca oraz mieszali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda umożliwiająca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. jak wybrać ekspres do kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to nadzwyczaj sporadyczne przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też poprawnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film