Dobra włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.

Charakterystyczne włoskie smaki

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Klasyczne posiłki włoskie

Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. jemy w restauracji Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film